Adine Versluis is 32 jaar en is al ruim tien jaar ondernemer. Na haar studie is ze direct gestart met haar onderneming, ze heeft meer klanten in het buitenland dan in haar eigen provincie. Wil je weten hoe ze dit voor elkaar heeft gekregen? Lees dan snel verder.

 

Wat voor bedrijf heb je?

Ik ben tekstschrijver en vertaler en heb twee eigen websites: LekkerLevenMetMinder.nl en Average-to-Awesome.com. Hier schrijf ik over personal finance, ondernemen, persoonlijke ontwikkeling en het realiseren van je droomleven.

 

Hoe ben je je business gestart?

Ik kom uit een ondernemersgezin, dus heb nooit echt een ander pad overwogen dan voor mezelf beginnen. Dat heb ik dan ook direct gedaan toen ik mijn master American Studies had afgerond. Tijdens mijn studie had ik al wat kleine opdrachten en na mijn studie ben ik ‘officieel’ gestart. In de eerste instantie heb ik naast mijn onderneming nog in het bedrijf van mijn broer gewerkt. Dat had twee voordelen: het bood me genoeg flexibiliteit om ook zelf te ondernemen én het was een mooie kans om een beetje bij te dragen aan het bedrijf van mijn broer.

 

Hoe heb je je business laten groeien?

In de eerste instantie door heel actief te zijn. Vanaf het begin heb ik eigenlijk vrijwel alles via internet gedaan. In mijn vakgebied is dat heel gemakkelijk; je kunt alles online accepteren, uitvoeren en weer terugsturen naar de klant. Bovendien ben je dan niet beperkt tot een bepaalde regio. Ik denk zelfs dat ik meer klanten in het buitenland heb, dan in Friesland, de provincie waar ik woon.

Om me online te kunnen onderscheiden, heb ik altijd sterk ingezet op flexibiliteit en snelheid. In mijn tak van sport is snelheid erg belangrijk en als je vlot reageert en ook wel bereid bent om soms de avonden of weekenden mee te pakken, wordt dat gewaardeerd.

Voor veel van mijn klanten beheer ik websites en verzorg ik content. Tegenwoordig doe ik dat ook voor mijn eigen websites. Om daar steeds verder in te komen, volg ik regelmatig cursussen, lees ik veel boeken en laat ik me inspireren door mensen die ‘er verstand van hebben’. Ik werk nu aan de volgende stap: meer automatiseren, zodat de output niet automatisch afhankelijk is van mijn input.

 

Wat is jouw drijfveer?

Ik vind het heerlijk om te leren en mezelf te ontwikkelen en het is nóg mooier als je daar je werk van kunt maken. Daarnaast heb ik een grote hang naar vrijheid en vind ik het geweldig om ervoor te zorgen dat mijn leven steeds vrijer wordt. Ondernemen op zich geeft al een vrij gevoel, maar de technologische mogelijkheden van tegenwoordig versterken dat nog meer. Ik wil daar optimaal gebruik van maken, zodat ik niet leef om te werken, maar dat het werk op een mooie manier in mijn leven verweven is.

 

Hoe ziet jouw dag eruit?

Het liefst ga ik er rond een uur of half zeven uit. Dan zorg ik eerst voor thee voor mij en koffie voor vriend. Zodra hij de deur uit is, ga ik aan het werk. Die paar uurtjes voor ‘iedereen’ begint vind ik heerlijk. Soms schrijf ik dan nog een blog, als ik dat de dag ervoor niet gedaan heb. En anders ga ik meteen aan de slag met mijn opdrachten. Eerst begon ik altijd met mijn mail, maar ik heb gemerkt dat dat mijn productiviteit niet echt ten goede komt. Daarom gaat de telefoon in een andere kamer en open ik de mail pas als ik de eerste deadlines weggewerkt heb.

Verder kan het echt alle kanten op met een dag. Meestal probeer ik een sportmomentje in te bouwen, maar als ik écht teveel werk heb, lukt dat niet. Meestal noteer ik wat ik op een bepaalde dag aan tekst- en vertaalwerk gedaan wil worden en hoeveel uur ik aan de slag wil met mijn websites. Daarvoor schrijf ik dan content, plan ik materiaal in voor mijn social media-kanalen, onderhoud ik contact met andere bloggers en volg ik cursussen.

Over het algemeen werk ik tot een uur of zes. Soms pak ik ’s avonds nog een paar uurtjes mee, maar dat probeer ik zoveel mogelijk te beperken. De laatste jaren ligt mijn focus meer op slimmer werken, zodat het ook niet altijd meer nodig is om 14 uur per dag te maken.

 

Waar zie jij jezelf in een paar jaar?

Over een paar jaar draait mijn hele bedrijf om mijn websites. Ik zie wat dat betreft mogelijkheden voor content marketing, maar ook bijvoorbeeld voor online programma’s, cursussen, trainingen, enzovoorts. Een ledensite lijkt me ook een mooie optie, maar daarvoor wil ik eerst goed helder hebben wat het voor lezers toe zou kunnen voegen.

 

Waar heb je je succes aan te danken?

Ik denk vooral aan creativiteit en doorzettingsvermogen. Ik zie niet snel problemen en denk meer in oplossingen en kansen. En ook gewoon hard werken. Nu probeer ik wat meer balans aan te brengen tussen werk en privé, maar er zijn tijden geweest dat ik vrijwel non-stop aan het werk was, ook op avonden, in weekenden en tijdens (schaarse) vakanties. Dat doe ik nu anders, maar het heeft me wel de basis opgeleverd waardoor ik het nu ook anders kan doen.

 

Is er ook weleens iets fout gegaan? Wat dan?

Genoeg! Ik heb zoveel van de beginnersfouten van freelancers gemaakt! Veel te lage tarieven rekenen, dingen niet zakelijk genoeg bekijken, werk weggeven, té flexibel zijn zodat het ten koste ging van mezelf. En daarnaast ook dingen waar ik minder invloed op had, zoals failliete klanten. Daar had ik dan bijvoorbeeld scherper op debiteurenbeheer kunnen zitten.

 

Hoe heb je dit toen aangepakt?

Geleerd van mijn fouten en daarop actie ondernomen. Voor het ene duurde dat wat langer dan voor het andere, maar in sommige dingen moet je ook groeien.

 

Herinner je je een moment waarop je dacht: Yes! Het is me gelukt?

Niet één specifiek moment. Ik kan nog steeds superblij worden van een bepaalde opdracht, een bepaalde klant, of die ene eerste affiliate-verkoop via dat nieuwe programma. Mijn vriend ziet me regelmatig een klein vreugdedansje maken omdat er dan weer iets ‘gelukt’ is.

 

Waar haal jij je girlpower vandaan?

Het klinkt cliché, maar toch ook wel uit andere girlbosses. Zo ben ik bijvoorbeeld in het voorjaar een week met 11 andere girlbosses naar Ibiza geweest. Daar zaten we in een geweldige villa, kregen we workshops en konden we sparren over onze bedrijven. Dat soort dingen zijn echt geweldig. Met mijn roomie van die week spreek ik nog regelmatig af. Dan sparren we over nieuwe ideeën, helpen we elkaar en maken we plannen voor de komende periode. Als ondernemer doe je veel alleen, maar je kunt ook ontzettend veel halen uit dingen samen doen. Al is het maar om een klankbord te hebben van gelijkgestemden.

 

Wat voor advies zou je andere Girlbosses in spé willen geven?

Probeer niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar leer van mensen die doen wat jij graag wilt doen. Zoals Tony Robbins zegt: bedenk wat je wilt doen, vind degene die daar het allerbeste in is en kijk wat die persoon doet. Doe dat vervolgens ook.

 

Cadeautje van Adine

Van Adine mogen wij twee supergave cadeaus weg geven.

Via haar website mag je een handige gids downloaden die je helpt bij het stellen en realiseren van je doelen, Klik hier.

Daarnaast geeft ze een exemplaar van het boek ‘The 4-Hour Work Week’ van Tim Ferriss weg. Als iemand je kan stimuleren om meer te doen in minder tijd en een vrij leven te leiden, dan is hij het wel! Stuur haar een mailtje op info@lekkerlevenmetminder.nl en laat haar weten waarom jij nu juist dit boek kunt gebruiken!

 

Next weeks Girlboss
Volgende week weer een interview met een Dutch Girlboss. Wil je meer Girlboss inspiratie?
Word gratis lid van de ‘Dutch Girlboss community’ via Facebook.

Dutch Girlboss Academy
Op 18 januari is de ‘Happy New Year Dutch Girlboss Meet-up’. Hier wil je bij zijn! Bestel snel je kaartje!