Jessica Lokker, is 26 lentes oud en is afgestudeerd als multimediaal journalist. Ze heeft haar eigen bedrijf Lokker Media Productions, wil jij weten hoe zij als digital nomad door het leven gaat? Lees dan snel verder.

 

Wat voor bedrijf heb je?

Lokker Media Productions focust op het maken van content, zowel met tekst als beeld.

 

Hoe ben je je business gestart?

Omdat ik niet kon kiezen tussen schrijven en televisie maken besloot ik om mijn eigen baan te creëren, waarin ik beide passies kon combineren. Ik ben altijd al iemand geweest met verschillende bijbaantjes, ik houd van variatie.

 

Hoe heb je je business laten groeien?

In het begin was het vooral research doen naar bedrijven, websites en partijen die mij interessant leken om mee samen te werken. Ik heb bijvoorbeeld een minor in mondiale ontwikkelingsvraagstukken en ben erg geïnteresseerd in duurzaamheid. Ik benaderde veel partijen, verstuurde wekelijks tientallen mailtjes met ideeën voor mogelijke samenwerkingen. Daarnaast hield ik veel fora, Facebookgroepen en andere websites in de gaten voor freelance werk. Tot slot startte ik mijn eigen reiswebsite – eerst met het idee om daar al mijn verhalen te kunnen delen die ik niet kon ‘verkopen’, maar uiteindelijk bleek het ook een goede manier om te netwerken en mezelf als content creator voor de reiswereld meer in de schijnwerpers te zetten.

 

Wat is jouw drijfveer?

Ik ben een verhalenverteller pur sang. Zolang ik me kan herinneren houd ik van verhalen vertellen, zowel mijn eigen verhalen als die van anderen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor de schoolkrant op de basisschool verslag deed van een brand in mijn dorp. Ik liep met een klein notitieboekje en een wegwerpcamera rond, vroeg mensen in de buurt wat ze hadden gezien, noteerde wat ik zelf zag en maakte daar vervolgens een verslag van. Ik was toen 10 jaar oud. Niemand vond het dus vreemd dat ik journalistiek wilde gaan studeren. Verhalen maken geeft mij naast plezier vooral ook veel energie, dat is mijn grootste drijfveer.

 

Hoe ziet jouw dag eruit?

Ik begin de dag vaak met het checken en beantwoorden van e-mails. Daarnaast maak ik voor die dag een to-do lijst met projecten waaraan ik wil werken en dingen die afgerond moeten worden. Soms heb ik die dag meer zin om video’s of foto’s te editen, andere dagen voel ik me meer een schrijver. Natuurlijk ga ik voor mijn werk ook regelmatig de deur uit, dus mijn werkdagen bestaan ook uit het vroeg opstaan om zonsopkomsten op mooie plekken te fotograferen of om bijzondere mensen te interviewen. Daarnaast onderbreek ik mijn werkdag ook weleens met een lange lunchdate met vrienden, een paar uurtjes relaxen op het strand, een fietstocht

 

Waar zie jij jezelf in een paar jaar?

Eerlijk gezegd ben ik niet zo goed in lange-termijnplannen: ik leef bijna nooit meer dan 2-3 maanden vooruit. De levensstijl van een digital nomad is geweldig: de vrijheid om je werk uit te voeren waar je maar wilt. De eerste jaren ging ik daarom OVERAL naartoe. Maar dat houd je niet eeuwig vol – mentaal en fysiek. Inmiddels blijf ik vaak langer op één plek, omdat ik het thuis-gevoel miste. Ik denk dat ik over een paar jaar wel toe ben aan een vast thuis, maar waar dat precies is is nog een raadsel haha.

 

Waar heb je je succes aan te danken?

Ik denk dat veel freelancers hun succes voornamelijk van hun netwerk en hun persoonlijkheid moeten hebben. Tegenwoordig kunnen zo veel mensen een goede foto schieten, maar waarom wil een bedrijf specifiek met jou samenwerken? Via mijn reiswebsite probeer ik mensen wat meer van mijn persoonlijkheid en creatieve stijl te laten zien, in de hoop dat ze me zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak beter willen leren kennen. Als ik een idee of een mogelijke samenwerking pitch bij een potentiële nieuwe klant laat ik diegene weten wat ik voor hen kan betekenen en wat een samenwerking hen uiteindelijk kan opleveren. Daarnaast is het ook doorzetten en blijven geloven in wat jij kunt betekenen voor een ander. Het eerste half jaar heb ik zo vaak ‘nee’ gehoord dat de moed me weleens in de schoenen zakte. Maar wanneer je na 99 keer eindelijk een ‘ja’ hoort ben je al die afwijzingen zo vergeten.

 

Is er ook weleens iets fout gegaan?

Ik heb weleens problemen gehad met facturen die niet werden uitbetaald. Dit had waarschijnlijk opgelost kunnen worden door een deel van de factuur vooraf te laten uitbetalen.

 

Herinner je je een moment waarop je dacht: Yes! Het is me gelukt?

Ik heb dat soort momenten nog bijna wekelijks, maar ik denk dat een van de meest memorabele momenten ons eerste evenement van de Reislustige Freelancer was. Samen met een collega (Suzanne van Duijn) besloot ik om evenementen te organiseren over locatie-onafhankelijk werken en om mensen die daarin geïnteresseerd zijn samen te brengen. Dat bleek een succes en meerdere mensen vertelden ons hoe we hen hadden geïnspireerd om ervoor te gaan. Wanneer mensen je vertellen dat je hen hebt geïnspireerd om een idee om te zetten in een plan vind ik dat wel een yes-I-did-it-momentje waard.

 

Waar haal jij je girlpower vandaan?

Veel van mijn vrienden zijn ook freelancers in de creatieve industrie (grafisch ontwerpen, websites bouwen, fotografie, film, kunst, schrijven) en het is geweldig om simpelweg ervaringen met elkaar uit te wisselen. Daarnaast omring ik mezelf met mensen die mij mijn succes en geluk gunnen. Het leven is te kort om jezelf te omringen met negatieve energie en mensen die je vertellen waarom iets niet kan of gaat lukken.

 

Wat voor advies zou je andere Girlbosses in spé willen geven?

Je hoeft niet halsoverkop aan dit avontuur te beginnen: alles gaat stap voor stap. Wat heb je nodig om een eerste klant te vinden? Werk in je vrije tijd zo veel mogelijk aan een portfolio. Zorg dat je zo veel mogelijk (werk-) ervaring opdoet, ook al is dat soms zelfs onbetaald. Ga naar netwerkevenementen en leer andere freelancers kennen: het is niet alleen erg leuk om met mensen met dezelfde passies te spreken, maar ze kunnen je misschien ook een handje op weg helpen.

Volg Jessica op Instagram en Facebook

 

Next weeks Girlboss
Volgende week weer een interview met een Dutch Girlboss. Wil je meer Girlboss inspiratie?
Word gratis lid van de ‘Dutch Girlboss community’ via Facebook.

Strategiegesprek
Wil jij je Girlboss business laten groeien? Vraag je je af wat daarvoor nodig is en of we je daarbij kunnen helpen?
In een strategiegesprek kijken we met zijn tweeën naar jouw bedrijf zodat jij je business kan laten groeien.
Wil jij kans maken op een gratis strategiesessie? Schrijf je dan gelijk in.

Meer Dutch Girlboss Inspiratie vind je op ons Instagram kanaal @dutchgirlboss, klik hier om ons te volgen.

”Together we will make a difference”