Linda Graanoogst van: Met gemak in het nieuws. Werkte jarenlang als journalist, daarna voor een reclamebureau en zegde haar baan op om de kans te wagen: voor zichzelf beginnen. Hoe dit verlopen is, lees je hier.

 

Wat voor bedrijf heb je?

Ik help gedreven kennisondernemers met gemak in het nieuws te komen, zodat klanten naar hen toestormen. Als publiciteitscoach help ik deze kennisondernemers, adviseurs en experts zichtbaar in de media te komen, zodat ze meer klanten, omzet en winst kunnen maken. En door hun meest ideale klanten gekozen worden.

 

Hoe ben je je business gestart?

In 2011 ben ik gestart als ghostwriter en copywriter, daarvoor was ik werkzaam als journalist. In 2011 ben ik bij een reclamebureau gaan werken. Eigenlijk voelde ik binnen 2 weken al twijfels en na 4 weken dacht ik: ‘Nou, dit wordt ‘m niet!’ Ik zag dat het bedrijf niet echt wilde vernieuwen – iets waar ze mij speciaal voor aangenomen hadden. Ik zegde mijn baan op. Dit was het moment om de sprong te wagen: voor mezelf beginnen. Een eindredacteur die een nieuwe site lanceerde, vroeg of ik een opiniestuk wilde schrijven. In twee weken tijd werd dat stuk meer dan 1.400 keer gedeeld. Daarna stond mijn telefoon roodgloeiend en iedereen wilde met mij samenwerken. Op deze manier heb ik mijn eerste opdrachten gekregen als copywriter, ghostwriter en interviewer. Dat heb ik eerst een tijd gedaan, de laatste 2 jaar ben ik me echt gaan richten op kennisondernemers, adviseurs en experts om hen te helpen bij hun publiciteit en zichtbaarheid.

 

Hoe heb je je business laten groeien?


Een bedrijf groeit niet alleen door publiciteit, netwerken en marketing, maar het heeft ook te maken met je mindset. Zelf heb ik veel geïnvesteerd in allerlei businesscoaching-trajecten, marketing- & salesopleidingen, crossmediale journalistiek, storytelling en andere schrijftrainingen. En dat doe ik nog steeds. Ik vind het ook heel erg leuk om van de nieuwste dingen op de hoogte te zijn, dat te omarmen en toe te passen in mijn eigen bedrijf. En dat ook weer door te geven aan mijn klanten, dat waarderen ze ook. Ik vind het belangrijk om je als mens geheel te ontwikkelen, daar horen ook je eigen belemmeringen bij, je eigen negatieve overtuigingen kennen en die dan ook omzetten in positieve overtuigingen.

 

Hoe ziet jouw dag eruit?


Dat is afwisselend, ik heb een gedeelte waarbij ik mijn klanten coach en een gedeelte waarin ik schrijf. Dan schrijf ik nieuwe content of ontwikkel ik nieuwe trainingen. Daarnaast zoek ik contact met de pers en breng ik klanten in contact met de pers/journalisten. Als de klant er behoefte aan heeft ga ik mee naar de studio, om ze daar nog extra te coachen. Op dit moment ben ik ook bezig met een boek te schrijven: ‘Met gemak in het nieuws’, speciaal voor kennisondernemers en experts die met Free Publicity hun meest ideale klanten willen bereiken.

 

Waar zie jij jezelf in een paar jaar? 

Dan wil ik graag een grotere groep klanten bereikt hebben, die de wereld mooier, beter en gezonder willen maken. Wat ik nu heb gedaan, is me op groepen richten. Maar ik zou meer innovatieve kennisondernemers willen helpen. Over een paar jaar verwacht ik mijn eigen programma te hebben, dat echt gericht is op ondernemers die de wereld beter willen achterlaten dan hoe ze hem hebben aangetroffen. Ik ben onlangs met een beeldstrateeg en fotograaf Shanna Hillebrand een VOF gestart; Bewust in Beeld. Samen werken we eraan om dan een bekend ‘branding agency’ te zijn in de markt voor adviseurs en experts én aan grote groepen zeer waardevolle, fijne trainingen geven en daar zelf veel plezier in/van te hebben.
Ik zou het heel fijn vinden als mensen mij koppelen aan positief nieuws en nieuws wat de wereld beter, gezonder en mooier maakt. En ik weet dat Shanna dat ook wil uitstralen.

 

Waar heb je je succes aan te danken? 

Voornamelijk aan mijn taalgevoeligheid, talenten en het contact met mijn klanten. Ik kan het beste in mensen naar boven halen en dat doe ik heel graag. Als ik met mijn klanten bezig ben, raken we echt in een soort synergie, waardoor er onder meer echt hele mooie publicaties ontstaan. Dat maakt dat we samen op een nieuw niveau uitkomen. Daardoor heb ik meer dan eens teruggehoord: ‘’Ik weet niet wat je hebt gedaan, Linda, maar ik ben weer helemaal verliefd geworden op mijn bedrijf.”
Of dat een klant zegt: “Ik snap nu opeens waarom ik doe wat ik doe!” Misschien klinkt het alsof dat niet van belang is, maar als jij weet waarom jij doet wat je doet en je weet dat vuurtje in jezelf aan te wakkeren, dan is alles mogelijk. Ik zorg dat de verhalen die experts hebben, goed voor het voetlicht komen. Dat heeft met mijn inlevingsvermogen te maken, ik kan me heel goed focussen op iemand. Daardoor weet ik de juiste snaar te raken; dat is denk ik wel in essentie het succes. Ik zie kansen, ik grijp kansen en daardoor creëer ik weer nieuwe kansen.

 

Is er ook weleens iets fout gegaan? Wat dan?

Ik denk dat er niet zo veel is fout gegaan. Ik vind overigens ook dat als dingen niet gaan zoals je wilt dat ze lopen, dat het dan een bepaalde betekenis heeft. En daar leer ik van.

 

Herinner je je een moment waarop je dacht: Yes! Het is me gelukt?

Het moment dat klanten me een foto sturen van bijvoorbeeld een opiniestuk in Het Financieële Dagblad, of dat ze op de radio komen of dat ze zijn geïnterviewd door een regionale omroep. Ja dan ben ik blij, dan denk ik: Yes! Het is me gelukt. Natuurlijk willen we de publiciteit na zo’n publicatie verder uitbouwen; zodat je meerdere publiciteitsmomenten hebt. Maar elke keer als het lukt, ben ik net zo blij als een kind.

 

Waar haal jij je girlpower vandaan?


Ik vind het leuk om mijn enthousiasme en mijn zachtheid te laten zien; klanten mogen bij mij zijn wie ze zijn. Ik ben heel toegankelijk, vrijwel altijd vrolijk dus ik denk dat mensen daarom ook graag met me samen werken. Ik ben positief ingesteld en ga voor het meest en grootste te behalen resultaat. Ik kijk ook naar jou als mens, want uiteindelijk is het daar om te doen. Het is echt de bedoeling dat de kennisondernemers, adviseurs en experts gaan stralen. 

 

Wat voor advies zou je andere Girlbosses in spé willen geven?

Wat ik heel veel zie bij vrouwen is dat ze onwijs veel last hebben van perfectionisme. Als er een ding is wat ze moeten afleren is het perfectionisme. Ik denk wel dat je over het algemeen zo groot gebracht wordt, ook de media staan er vol van. Als vrouw moet je er heel goed uit zien, kinderen en een goede baan hebben, en je moet alles kunnen. Vrouwen hebben enorm last van perfectionisme en dat is zo zonde want dat zet een rem op alles. Als je nu eens uit gaat van: ‘’be awsome not perfect’’, doe datgene waar je blij van wordt. Ga ervoor, als je ergens over droomt, blijf niet stil zitten maar ga ervoor. Je moet er niet over blijven zitten kniezen en twijfelen, maar je moet het doen, gewoon ervoor gaan. Dan zie je wel of het lukt of niet, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Ik weet zeker dat je het leven dan veel meer gaat omarmen. Ga doen waar je hart naar verlangt. Als je weet – als ik dit blijf doen dan word ik ongelukkig – schrap dat dan. Er is maar 1 jij, jij hebt dit leven gekregen en hier is het in te doen. Geniet ervan en haal alles eruit wat er in zit. Wees niet te bescheiden en niet te perfect. Nee gewoon ‘’be awsome not perfect’’.

Cadeautje van Linda

Van Linda mogen we wat heel gaafs weg geven, als je ook wilt weten hoe je met gemak in het nieuws moet komen mogen jullie via de website het E-book downloaden.

En daarnaast krijgt degene die Linda als eerste een mailtje stuurt via licentiehouder@tedxalmere.com onder vermelding van Girlboss een kaartje voor TEDxAlmere. Dit is een inspiratie-event in Almere op zaterdag 4 november van 12.30 uur tot ongeveer 17.30 uur. Er komen 5 sprekers die allemaal vertellen wat ze hebben met het thema tiny BIG change. Voor meer info: www.tedxalmere.com.

Volg Linda op Instagram en Facebook

 

Next weeks Girlboss
Volgende week weer een interview met een Dutch Girlboss. Wil je meer Girlboss inspiratie?
Word gratis lid van ‘The Dutch Girlboss community’ via Facebook.

Het geheim van Succesvol & Gelukkig ondernemen?
Wil jij in 9 stappen Succesvol & Gelukkig je online business starten? Doe mee met de online training en ontvang 4 video’s en werkboeken helemaal gratis.
Klik hier om mee te doen.