Nicoline Smalbraak heeft een bedrijf als trainer, coach en spreker. Op dit moment heeft ze een sabbatical in Zuid-Afrika. Wil je weten hoe ze in Zuid-Afrika bezig is met een rebranding van haar bedrijf? Lees dan snel verder.

 

Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?

Ik geef mindfulness trainingen en ben een lifecoach voor mensen die vastlopen op persoonlijk of zakelijk gebied, daarnaast geef ik lezingen en workshops over lifehacks en zingeving. Mijn bedrijf heette altijd ‘Freelance Filosoof’ maar ik ben recentelijk bezig met een rebranding naar Peace of Mind Society, omdat dat de lading beter dekt, maar dat is nog best een gedoe.

 

Hoe ben je je business gestart?

Ik ben mijn business gestart zonder duidelijk idee. Tijdens mijn studie filosofie vroegen mensen mijn vaak: “Wat ga jij eigenlijk doen als je afgestudeerd bent?” Ik denk omdat filosofie zo’n vage studie is. Mijn antwoord was dan altijd: “Oh, ik word Freelance Filosoof.” En dat vond ik zelf een hele goede grap. Ik kocht tijdens mijn studie op een gegeven moment kocht ik de domeinnaam freelancefilosoof.com en ging een beetje bloggen over wat mij in die tijd interesseerde: duurzaamheid, voedsel en filosofie.

Tot mijn grote verbazing werd ik een of twee weken nadat ik die site gestart had uitgenodigd om als Freelance Filosoof op een festival een lezing en een workshop te komen geven. In Antwerpen. Een lezing aan 1500 mensen en een workshop aan zo’n 60. Betaald nog wel! Ik had zoiets nog nooit gedaan, maar zei natuurlijk volmondig JA. In mijzelf dacht ik: “Oh mijn god, je kan dus ECHT freelance filosoof worden!” Daarna ging ik mijn website met andere ogen zien en gaf ik wat vaker filosofische praatjes.

 

Hoe heb je je business laten groeien?

Ik heb mijn bedrijf pas echt laten groeien toen ik het ondernemen serieuzer begon te nemen. In de eerste jaren deed ik van alles onder de naam Freelance Filosoof, wat er werkelijk niets mee te maken had. Zo ben ik een aantal jaar DJ geweest op housefeesten en heb ik een tijd geleefd van het verkopen van schilderijen en posters en kalenders van die schilderijen. Ik was natuurlijk ook maar jong en stuurloos toen ik die website startte, en had niet echt een duidelijk idee waar ik eigenlijk heen wilde.

Ondanks dat ik al vrij snel geld verdiende met mijn ideeën, geloofde ik stiekem niet dat zoiets echt mijn werk kon zijn. Ik vond het ook vrij pretentieus om mijzelf ‘filosoof’ te noemen, en schaamde me een beetje om echt daar volop mijn aandacht op te richten. De gedachte dat er natuurlijk altijd mensen zijn die slimmer, serieuzer of echtere filosofen zijn dan ik zat me enorm dwars. Door die belemmerende gedachten ging ik dieper in mijn persoonlijke ontwikkeling duiken en steeds meer yoga & meditatie beoefenen. Dat is echt een gamechanger geweest voor mij.

Hoe meer ik zelf met meditatie oefende, hoe beter en zekerder ik me ging voelen. Toen ik aan het tv programma Utopia meedeed (ja daar heb ik aan meegedaan), gingen mijn mede-inwoners mij om advies vragen, omdat ik altijd zo ‘zen’ was. Ik ging toen anderen helpen om ook te leren mediteren. Tot mijn vreugde kwam ik erachter dat ik dat niet alleen heel leuk vond om te doen, maar dat ik er ook een talent voor had. Mijn achtergrond in filosofie & psychologie gaven een perfecte basis om de concepten die je tegenkomt uit te kunnen leggen. Ik schreef me bij terugkomst in de gewone wereld gelijk in voor de trainersopleiding aan het Centrum voor Mindfulness en begon al snel mindfulness trainingen en groep coaching te geven. Ik heb toen alle activiteiten laten vallen die elkaar niet versterkten, en ben mij vol gaan inzetten op trainingen, coaching en spreken over mindfulness, meditatie, omgaan met stress en persoonlijke ontwikkeling. In de afgelopen 3 jaar heb ik al meer dan 500 mensen leren mediteren.

 

Wat is jouw drijfveer?

Er zijn een aantal dingen waarin ik sterk geloof, die mij helpen om mijn werk te doen.

Enerzijds geloof ik dat met aandachthet leven mooier, interessanter en beter wordt. Met aandacht heb je meer tijd voor jezelf, en meer tijd voor elkaar. Je word er milder van, want als je heel diep inzoomt op iemand, dan is het nog maar moeilijk om diegene te veroordelen. Daarnaast maakt aandacht het leven spannend, omdat je zoveel meer ziet. Het meest ‘normale’ wordt ineens bijzonder als je er de tijd voor neemt, dat is dus de moeite waard. En aandacht is iets dat je kan oefenen! Een mindfulness training is eigenlijk een aandacht training.

Anderzijds geloof ik dat de beste manier om voorbij je struggles, zorgen en obstakels te kijken het omarmen van je menselijkheid is. Er ligt zo’n ongelofelijke druk op ons tegenwoordig. Je hoeft de krant maar open te slaan om te zien dat scholieren, studenten, werkenden allemaal omvallen van de stress. Dat we de maatschappij inrichten om allemaal als robotjes naar ultiem succes te streven. Een ding wat we soms lijken te vergeten is dat we maar mensen zijn. Mensen die menselijke fouten maken. We moeten leren, vergissingen maken, we doen soms prachtige dingen, maar zetten ook veel stomme dingen op de wereld. En dat hoort er allemaal bij. We veroordelen onszelf, en anderen, snoeihard. En de maatschappij en wijzelf lijden daaronder, omdat het onze ogen sluit voor wat we WEL kunnen betekenen.

Mijn drijfveer is dus om mensen te helpen te zien hoe mooi ze werkelijk zijn, hoe mooi het leven is en om milder te zijn voor zichzelf en elkaar, om zo een gelukkiger leven te hebben. De droom is om uiteindelijk een maatschappij te creëren waarin openheid en respect leeft, waarin we uitgaan van mogelijkheden en kansen in plaats van doemdenken en oordelen. Waarin plek is voor iedereen, en waar we niet alleen rekening houden met elkaar, maar ook met de natuur. We wonen immers allemaal op dezelfde planeet, en moeten het met elkaar doen.

 

Hoe ziet jouw dag eruit?

Op dit moment ziet mijn dag er anders dan anders uit. Ik zit in het staartje van een half jaar sabbatical in Zuid-Afrika. Mijn vriend en ik zijn in Zuid-Afrika aan het reizen en surfen, terwijl we allebei ons bedrijf (mijn vriend is ook ondernemer) op een andere manier op de kaart zetten. In Amsterdam gaf ik training na training en zat ik in een ritme van lesgeven en coaching waardoor er weinig tijd was om aan mijn bedrijf te werken, ik werkte er in. Die rebranding naar Peace of Mind Society, daar ben ik nu mee bezig.

We staan vrij vroeg op, meestal rond 5:30 en gaan dan voor een aantal uur surfen. Daarna komen we in onze Airbnb en klappen we allebei onze computer open om ideeën uit te werken, online teammeetings te hebben, en ik coach daarnaast een aantal keer per week mijn klanten online via Skype. We gaan, als de golven goed zijn, in de middag nog een keer naar het strand om te surfen en liggen meestal tegen kinderbedtijd (20:30) in bed en lezen dan een boekje totdat we in slaap vallen. Tussendoor maken we natuurlijk weleens tripjes of spreken we af met vrienden, volg ik hier en daar en yogales, maar we houden onze dagen eigenlijk zo leeg mogelijk. Het is werkelijk heerlijk, ik ben nog nooit zo uitgerust geweest.

 

Waar zie jij jezelf in een paar jaar?

Over een paar jaar is Peace of Mind Society een household name. Het is het beste online platform waar je ten alle tijden kan inloggen om online trainingen, workshops en coaching te ontvangen op het gebied van mindfulness, mindset en levensvragen van de beste trainers uit heel Nederland (en misschien wel de wereld). Daarnaast hebben we een locatie in Amsterdam, en een Retreat centrum ergens in een warm land om live trainingen te kunnen geven en je terug te kunnen trekken uit de drukte.

Als trainer, coach en spreker ben ik nog verder gegroeid. Ik heb over een paar jaar, uiteraard samen met andere talentvolle trainers, de politiek, beleidsmakers etc ervoor gezorgd dat aandacht en menselijkheid belangrijke waarden zijn in het onderwijs, in het bedrijfsleven en de maatschappij, zodat volgende generaties niet tegen dezelfde muren op hoeven te lopen als wij.

 

Waar heb je je succes aan te danken?

Niet aan slechts één ding hoor! Het is een beetje geluk en een beetje je best doen. Het is natuurlijk aantrekkelijk om je succes helemaal toe te schrijven aan je eigen harde werken, maar zoveel ontmoetingen, ideeën, levenservaringen komen toevallig op je pad.

Ik ben van nature iemand die vrij positief in het leven staat en altijd denkt in mogelijkheden, daarom kan ik soms doorgaan waar een ander het wellicht zou hebben opgegeven. Maar hoewel ik al mijn hele leven zo in elkaar zit, geloof ik wel dat je zo’n levenshouding kan aanleren en oefenen. Sterker nog, dat weet ik, omdat ik dat zie bij mijn klanten en omdat ik mijzelf ook steeds verder ontwikkel!

Werken aan je karakter en mindset is iets wat de oude Griekse filosofen al deden: Zij noemden dat ‘de deugden ethiek’. Bepaalde aantrekkelijke eigenschappen in je karakter oefenen en ontplooien, zodat je uiteindelijk een ‘beter mens’ wordt. Ook in de teksten van het boeddhisme gaat het vaak over oefenen. Ik vind dat een heel fijn idee. Dat je nooit vast staat, maar altijd in ontwikkeling bent.

 

Is er ook weleens iets fout gegaan? Wat dan?

Natuurlijk zijn er weleens dingen fout gegaan, vooral door mijn eigen slordigheid overigens (ik ben ook maar een mens). Maar gelukkig nooit iets heel groots of belangrijks. Soms vergeet ik dingen of heb ik iets niet goed gelezen. Ik weet wel een keer dat ik ergens een praatje moest houden en erachter kwam dat ik me op een verkeerd onderwerp had voorbereid. Heel suf. Ik werd aangekondigd en hoorde toen dat ik het over iets heel anders moest hebben. Maar uiteindelijk is dat gewoon goed gekomen.

 

Hoe heb je dit toen aangepakt?

Het ‘andere’ onderwerp kwam natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen, ik kon dus goed improviseren. Ik heb even een paar keer ademgehaald, en wat extra pauzes laten vallen. Als ik heel eerlijk ben denk ik dat de lezing misschien eigenlijk wel beter was, omdat ik niet vast zat in mijn eigen verhaal en daardoor meer interactie had met het publiek. Het was super leerzaam, en heeft ervoor gezorgd dat ik mijn voorbereiding makkelijker loslaat als dat nodig is.

 

Herinner je je een moment waarop je dacht: Yes! Het is me gelukt?

Ik weet nog de eerste keer dat ik een mindfulness training helemaal uitverkocht. Ik denk dat het de vierde training was die ik gaf. Waar ik in mijn eerdere trainingen liep te leuren om de groep vol te krijgen, en me soms zorgen maakte of ik de kosten wel zou terugverdienen, was deze training ineens drie weken voordat hij startte helemaal vol. De aanmeldingen die daarna binnen kwamen zette ik op een wachtlijst. Daarna ben ik de frequentie dat ik training gaf gaan opvoeren. Nu geef ik er altijd twee tegelijk. Heel gaaf om te zien dat door word of mouth en marketing mensen mij steeds beter weten te vinden!

 

Waar haal jij je girlpower vandaan?

Toen ik op tv in Utopia woonde, waren er altijd (letterlijk) duizenden mensen die een mening over mij hadden. Er waren in het eerste jaar wel 1,5 miljoen kijkers. Ik kreeg opmerkingen over hoe ik me gedroeg, over wat ik wel en niet zou moeten doen. Eerst raakte ik daarvan uit balans, omdat ik net zoals veel vrouwen en girls volgens mij een people pleaser ben. Zo word je in onze maatschappij nou eenmaal opgevoed als je een meisje bent. Ik wilde iedereen tevredenstellen. Al snel kwam ik erachter dat met al die verschillende meningen altijd wel IEMAND boos zou zijn.

Die realisatie was een bevrijding, omdat ik daardoor alleen nog naar mijzelf hoefde te luisteren. Dat is iets wat dat jaar op tv mij echt heeft gebracht. Wat anderen van je vinden of over je denken maakt geen reet uit, als je maar leeft volgens je eigen waarden. En luisteren naar jezelf en in lijn leven met je eigen waarden? Daar helpt mindfulness en meditatie dus enorm bij.

 

Wat voor advies zou je andere Girlbosses in spé willen geven?

Als je iets herkent van het people pleasing verhaal, laat het alsjeblieft gaan! Vooral als je voor jezelf begint gaan mensen je (vaak goedbedoelde) adviezen geven. Je vrienden en familie, omdat ze je willen beschermen en niet willen dat je afgaat. En mensen die je niet kent met ongevraagde adviezen over van alles en nog wat. Dat is een beetje het lot van een vrouw zijn, maar jij kan helemaal zelf bepalen waar je naar luistert, en waarnaar niet.

Zorg ervoor dat je iedere dag tijd inbouwt voor jezelf. Meditatie, yoga, een wandeling, schrijven in je dagboek. Anything! Die momenten in stilte met jouzelf, je gedachten en je gevoel gaan het beste kompas zijn dat je hebt. En voordat je advies vraagt aan anderen, bedenk eerst wat je eigenlijk te weten wil komen, en met wie je dat wil bespreken. Stippel eerst je eigen koers uit, en laat anderen jou helpen om die koers soepeler te laten verlopen. Als je met elk advies een beetje van richting veranderd ben je stuurloos en kom je nergens.

 

Cadeautje van Nicoline

Van Nicoline mogen we jullie iets super gaafs weg geven.

Als je het moeilijk vindt om elke dag een moment voor jezelf in te plannen heeft ze iets heel leuks voor je dat je daarbij kan helpen!

In de maand Mei geeft ze altijd een maand lang elke dag een mini-mindfulness oefening of tip. Ze noemt die maand: Mindful Mei. Je krijgt dan van Nicoline kleine oefeningen in je inbox, die je elke dag in een paar minuten helpen om aandacht te hebben voor jezelf en de wereld om je heen. Die je helpen om stil te staan bij wat jij echt belangrijk vindt, zodat je daarna je eigen koers kan uitstippelen.

Je kan je inschijven voor Mindful Mei via deze link: http://eepurl.com/drEB2j

Vanaf 1 tot 31 mei kan je dan beginnen om elke dag met mindfulness te oefenen. Aandacht hebben voor jezelf en de wereld om je heen is een vaardigheid waar je steeds beter in wordt!

Volg Nicoline op Facebook en Instagram
Foto is gemaakt door Chloe Leenheer

 Next weeks Girlboss
Volgende week weer een interview met een Dutch Girlboss. Wil je meer Girlboss inspiratie?
Word gratis lid van de ‘Dutch Girlboss community’ via Facebook.