Suzanne Beukema heeft eerst 15 jaar lang tv-programma’s gemaakt, wil jij weten hoe zij de stap heeft gemaakt om te beginnen met haar eigen bedrijf? Lees dan snel verder.

Wie ben je?

Als je me zou beschrijven dan ben ik iemand die echt alles uit het leven halen wat erin zit, alleen maar dingen doe die ik superleuk vind én ik wil heel graag andere mensen helpen. Ik ben iemand die het vooral heel leuk wil hebben in mijn leven. Ik ben ook echt een gevoelsmens; dingen moeten voor mij kloppen. 

Wat voor bedrijf heb je?

Mijn bedrijf is best wel veranderd in de afgelopen tijd. Ik help vrouwelijke ondernemers om veel beter zichtbaar te worden met hun bedrijf en hun missie, zodat ze nog veel meer mensen kunnen bereiken en helpen.

Dat doe ik nu primair met ‘In the Spotlight’. Voor mij is het vrij uniek dat ik me nu op 1 ding focus. In the Spotlight is mijn online talkshow waarbij ik vrouwen interview over hun bedrijf en werk.
Het is een traject waarin we gaan kijken naar wat de toegevoegde waarde van een vrouw is, wat haar missie is en wat haar zo goed maakt in wat ze doet. Wat is nou jouw meest krachtige verhaal? Wat moet je wel of juist niet vertellen? Waarom moeten mensen voor JOU kiezen? Dat help ik ze helemaal helder te krijgen, door de juiste vragen te stellen. Alle informatie die ik krijg verwerk ik tot een kant-en-klaar script. Vervolgens interview ik deze vrouwen en dan krijgen ze een bedrijfsvideo met zichzelf als deskundige in de hoofdrol waarmee ze eindeloos nieuwe klanten kunnen aantrekken.

 

Hoe ben je je business gestart?

In 2013 ben ik begonnen met mijn bedrijf. Daarvoor heb ik 15 jaar lang tv-programma’s gemaakt. Als tv-programmamaker in Hilversum heb ik voor veel grote programma’s achter de schermen gewerkt, zoals Life and Cooking, Undercover Boss, Musical Awards Gala, Jong, Je Zal Het Maar Zijn. Op een gegeven moment dacht ik:”is dit dan echt het hoogst haalbare voor mij?” En dat voelde niet zo.

Toen kreeg ik het idee om SuusTV te beginnen. Ik dacht: “ik heb thuis gewoon een bank staan waarop ik mensen kan uitnodigen. Ik kan gratis gebruikmaken van YouTube. Ik heb een iPhone met camera, dus ik kan iedereen interviewen die ik wil”.

Zo ben ik begonnen met Suus TV. In het begin dacht ik: “nou dan ga ik mijn werk bij de tv opzeggen en gewoon zo mijn geld verdienen, met advertenties en sponsors”. Ik dacht dat het heel makkelijk was. Wat dus helemaal niet zo was.

In the Spothlight is eigenlijk het idee geweest van een collega-ondernemer: Lisa Portengen. Ik heb Lisa ooit geïnterviewd voor Suus TV. Voor één dag had ik een studio gehuurd een cameraman en techniek ingehuurd en toen heb ik 4 vrouwen geïnterviewd. Ik heb die dag opgenomen en toen dacht ik: “dit vind ik zó leuk om te doen! Universum, laat me een manier zien om hier geld mee te kunnen verdienen”. Zelf dacht ik alleen aan advertenties of sponsoring, maar ik stond echt open voor nieuwe ideeën.

Toen belde Lisa mij op een gegeven moment, ze zei: ‘’Suus, wat jij hebt gedaan, hoe jij mij hebt gecoacht voor het interview, dat is echt goed. Dat doet niemand in Nederland, daar moet je iets mee doen, daar moet je een traject van maken’’. Ze was toen zelf net gestart met een programma waar in ze 4 vrouwen per dag traint om een lezing te maken. Ze zei; ‘’dat moet jij ook doen met die video’s’’.

Dat heb ik dus serieus maanden genegeerd, ik dacht dat het niet zo makkelijk kon zijn. Maar Lisa bleef me maar Appen: “ga dit nou doen, waarom ben je dit nog niet aan het doen?” Op een gegeven moment zei ze: “luister, jij komt gewoon nu naar me toe, dan ga ik een testimonial met je opnemen. Ik ga een video voor jou inspreken en vanavond ga jij het op Facebook zetten, dat je dit idee hebt en dat je drie plekjes hebt en wie het leuk zou vinden”. Ik dacht toen nog steeds: “Ik weet het niet”. Totdat ik die testimonial opnam en ik het heel voorzichtig op Facebook zette.
‘’Oké, Lisa heeft dus iets voor me bedacht, zouden jullie het eventueel leuk vinden als…’’
Binnen 2 weken had ik 12 plekjes verkocht.

Nu is het dus mijn meest succesvolle product ever en wordt mijn hele bedrijf rondom In the Spotlight gebouwd. 

 

Hoe heb je je business laten groeien?

Ik heb echt heel veel gedaan en ook heel veel mislukkingen gehad.

Ik vind het heel belangrijk om het écht te houden. Ik wil dat of je nou nu met mij aan de lijn zit, een afspraak met me hebt of gister bij me aan tafel zat tijdens familiediner dat iedereen zegt: “nou dat is precies Suus, dit is hoe Suus altijd is.” Dat ik dingen niet mooier maak dan ze zijn of een gaaf verhaal op ga hangen. Dat vind ik echt heel belangrijk. Het is dus aan de ene kant keihard werken. Dat is ook hoe ik mijn business heb laten groeien. Aan de andere kant doe ik veel dingen die buiten mijn comfortzone liggen; ik blijf continu dingen proberen. Zo heb ik echt heel veel verschillende dingen gedaan. Er is een tijd geweest, nog niet eens zo heel lang geleden, dat ik bedacht had: “ik ga bedrijfstrainingen geven, dat wordt mijn ding!” Ik weet hoe bedrijven werken en waar problemen liggen en wat voor oplossing ik zou kunnen bieden. De vrouwen binnen de teams die niet zo lekker in hun vel zitten, ga ik dan allemaal coachen. Nou, dat heb ik een aantal keer gedaan: doodongelukkig was ik. Daardoor kwam ik wel op het idee: “oh misschien kan ik lezingen geven’’. Dus ik werd betaald spreker en dat ben ik nog steeds. In eerste instantie dacht ik dat het superleuk zou zijn om dat vier keer in de week te doen, nou, dat vind ik dus echt verschrikkelijk en doodvermoeiend, haha. Af en toe vind ik het heel leuk maar niet zo vaak als ik dacht. Maar hoe weet ik dat? Omdat ik het heb geprobeerd! Dus nu vind ik het supertof om het 3 tot 4 keer per jaar te doen, dan geef ik een lezing voor een supergave groep vrouwen

Ik heb gewoon nooit opgegeven. Ook al zeiden mensen tegen me dat ze het geen goed idee vonden wat ik deed. Dat komt gewoon echt omdat ik in mezelf heb geloofd, omdat anderen in mij geloofden én ik altijd mijn intuïtie heb gevolgd.

 

Wat is jouw drijfveer?

Als je op een gegeven moment ondernemer bent dan is er no way back. Dan zou het alternatief stoppen zijn, en stoppen zou betekenen dat ik dit nu niet meer doe en dat ik dan dus weer in loondienst ga. Dat is voor mij echt geen optie meer.

De vrijheid die ik nu heb, dat vind ik zo cool. Dat ik gewoon kan bedenken waar ik zelf blij van word en waar ik andere mensen mee kan helpen. Daar word ik heel blij van.

Mijn drijfveer is echt dat ik een bijdrage wil leveren aan een mooiere wereld, dat is echt waarvoor ik elke dag mijn bed uit kom.

 

Hoe ziet jouw dag eruit?

Er is geen dag hetzelfde bij mij, maar nu zijn de dagen wel heel lang. Ik sta bijna elke dag vroeg op. Dat is echt de fase waar ik nu in zit, ik moet nu keihard werken om mijn bedrijf neer te zetten.

Ik sta elke dag heel vroeg op, werk lange dagen. Ik ben nu echt alles aan het neerzetten, zodat ik straks veel meer ruimte heb.

 

Waar zie jij jezelf in een paar jaar?

Ik leef nu heel erg bij het moment; ik kijk niet naar waar wil ik staan over een paar jaar. Ik kijk heel erg naar: “oké, wat ben ik nu aan het doen, waar heb ik het leuk mee en waar heb ik het gewoon minder leuk mee, waar stroomt het niet zo?”
Waar het niet stroomt, is dat misschien gewoon nodig om dat andere te kunnen doen wat ik wel leuk vind? Of kan ik dingen daarin veranderen of misschien dingen uit handen geven en het uitbesteden?

Ik streef niet een bepaald doel of beeld na van daar moet ik staan, ik weet het oprecht niet en leef ook veel in het mysterie.

Ik denk dat ik over een aantal jaar getrouwd ben en een kindje heb. Ook denk ik dat ‘in the Spotlight’ exclusiever is geworden, en dat ik dus echt vrouwen in groten getale op een andere manier veel meer coach op online zichtbaarheid. Maar het kan ook zomaar zijn dat ik een gesprek heb gehad met John de Mol en opeens iets op TV erbij doe. Ik weet het echt niet.

 

Waar heb je je succes aan te danken?

Aan heel veel verschillende factoren. Aan mijn moeder die me altijd heel erg de ruimte heeft gegeven om me persoonlijk te ontwikkelen en me daar altijd heel erg in heeft gesteund. Mijn vader die juist heel erg kritisch was; de lat lag bij ons thuis enorm hoog. Dat maakt eigenlijk wel dat ik nu heel snel dingen niet goed genoeg vind en dat ik dus heel erg goed wil zijn in dat wat ik doe. Mijn ouders zijn echt een grote basis en onderdeel van mijn succesfactor.

Maar ik heb mijn succes ook te danken aan de vele keren dat ik gefaald heb. Ik heb heel veel dingen gedaan die niet hebben gewerkt, maar ik had nooit tot in the Spotlight kunnen komen als ik die dingen niet eerst had gedaan.

Iedere keer kwam het volgende ding voort uit het vorige ding, dus dan deed ik iets en dan dacht ik: “sh*t dit is het niet”. En dan kwam daar het volgende ding uit voort en dan dacht ik nog: “dit is het niet helemaal”. Maar ik had niet in een keer van A naar Z kunnen gaan, het moest via A, B, C, D.

Dat is oncomfortabel, want als perfectionist wil ik liever niet op mijn bek gaan; ik wil liever in een keer succesvol zijn. Maar zo werkt het gewoon niet. Ik ben gewoon gaan kijken: “oké, dit werkt dus niet. Wat werkt dan wel?”

Het is toch gewoon echt dóór blijven gaan, dat draagt echt bij aan mijn succes. Ik heb een enorme wilskracht, ik blijf doorgaan waar andere mensen allang hadden afgehaakt.

 

Is er ook weleens iets fout gegaan?

In the Spotlight neem ik altijd maandelijks op, het zit eigenlijk altijd maanden van tevoren al vol. Maar er zijn tijden geweest dat bijvoorbeeld volgende week mijn opnamedag was en dat ik nul aanmeldingen had. Niet omdat mensen het niet wilden kopen, maar omdat ik gewoon zo druk was geweest met andere projecten dat ik nauwelijks iets aan mijn marketing en zichtbaarheid had gedaan. Dan dacht ik:  “hoe ga ik dat nou doen? Ik heb een locatie gehuurd, mijn crew is al gehuurd”. Ik ging dan met mensen praten die mij kennen en die in mij geloven. Die zeggen dan tegen me: “jij gaat dit kunnen regelen Suus”.

Daarna keek ik wat de snelste en meest makkelijke manier zou zijn om dit toch voor elkaar te krijgen zodat het toch vol zou zitten met 4 vrouwen.

Op zo’n moment denk je misschien echt:  “dat is onmogelijk”, maar ik heb echt weleens gehad dat een vrouw 3 dagen van tevoren nog Ja zei. En tot nu toe zaten alle opnamedagen altijd vol.

Ik deed echt alles wat nodig was om het voor elkaar te krijgen. Als ik op zaterdagavond om 23 uur nog moest bellen dan deed ik dat. Als ik een date had en bijvoorbeeld om 18.00 had afgesproken dan zei ik dat ik 19:30 thuis moest zijn voor een salesgesprek en ging ik dus om 19:00 weer weg.

Je moet echt bereid zijn om echt te geloven dat het mogelijk is, waar iedereen misschien zou zeggen: “nee joh, dat kan niet.” Toch geloven dat ik het kan doen, dat het mogelijk is. En echt gewoon stappen zetten waar anderen mensen zouden zeggen nee laat maar dit lukt niet meer. Dat is hoe ik het toch gewoon voor elkaar heb gekregen.

 

Heb je een moment dat je je herinnert waarop je dacht ‘Yes, het is me gelukt’?

Als ik zo’n opnamedag op het laatste moment vol heb dan denk ik wel: “jeetje het is me gelukt”.

 

Waar haal jij je girlpower vandaan?

Ik heb heel veel gedaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en ik heb ongelofelijk veel boeken gelezen.

Ik zeg altijd dat ik ben opgegroeid met een chronisch gevoel van “ik ben niet goed genoeg”; het Wannabe Miss Perfect Syndroom zoals ik het gekscherend noem.

Ik heb mijn hele leven geprobeerd perfect te zijn, maar dat zat me ook heel erg in de weg.
Dus ik heb gewoon heel veel trainingen gedaan op het gebied van innerlijke kracht & vrouwelijke kracht. Ik ben Teacher in de Art of Feminine Precense™, dat is zeker iets waar ik mijn girlpower vandaan haal.

Mijn girlpower haal ik echt door contact te maken met mijn onderbuik, mijn krachtcentrum, dan gaat gewoon alles makkelijker. Dat heb ik geleerd door persoonlijke ontwikkeling.

 

Wat voor advies zou je andere Girlbosses in spé willen geven?

Blijf door gaan, ook als je denkt dat je het niet kan of je het niet meer ziet zitten. Ga jezelf ook niet teveel vergelijken met anderen. Als je veel op Facebook of Instagram zit te kijken naar andere girlbosses, stel jezelf elke keer de vraag: “brengt dit me dichterbij mijn doel of is dit afleiding? Is het echt inspiratie of zit ik mezelf gek te maken nu?”

Geloof echt in jezelf, geloof dat jij op deze wereld bent gezet met een super uniek talent.
Er zal nooit meer iemand op deze aardbodem rondlopen die precies is zoals jij bent.
Met jouw naam, met jouw lach, met jouw mooie huid, met jouw talent en met jouw passie.
Dat mogen we echt vieren, dus wat er door jou heen komt waarvan je denkt: ”mag ik het wel, kan ik het wel, het is er eigenlijk al, ben ik wel uniek genoeg?” HOU OP! Dat meen ik. Kijk naar the Voice of Holland, daar zeggen we ook niet als er iemand met een supermooi talent een prachtig nummer staat te vertolken: “ja jeetje, weer een zangeres of zanger; daar heb ik er nou al zoveel van gezien”.  Iedereen heeft zijn unieke sausje, en geeft zijn eigen draai eraan.

Het enige wat jij mag doen, is voelen: “wat is mijn secret sausje?” en dat vervolgens naar buiten brengen. Ook als dat betekent dat je net even gekker doet dan de ander of hysterischer of wat dan ook, vertrouw erop dat dat de manier is waarop jij naar buiten mag komen. Geloof er ook in dat mensen het ook van JOU willen leren. Ja, er zijn misschien andere mensen die het ‘’beter’’, langer of anders doen of die een miljoenenbedrijf hebben. Maar dat maakt allemaal niet uit want er zijn mensen die willen van jou leren, die willen van jou kopen. Daar mag je echt veel meer op vertrouwen!

 

Cadeautje van Suzanne

Wil jij veel beter zichtbaar worden met video zonder dat je eindeloos moet vloggen over hoe gewéldig jij wel niet bent? Ze leert je hoe je dat doet in deze videotraining, klik hier! 

Volg Suzanne op Facebook en Instagram

 

Next weeks Girlboss
Volgende week weer een interview met een Dutch Girlboss. Wil je meer Girlboss inspiratie?
Word gratis lid van de ‘Dutch Girlboss community’ via Facebook.