Wendy Buiter is kunstenares, nadat ze 10 jaar lang een bedrijf in de cosmetica had gerund heeft ze de keuze gemaakt om als kunstenares aan de slag te gaan. Wil jij weten hoe ze deze stap heeft gemaakt? Lees dan snel verder.

 

Wat voor bedrijf heb je?

Met mijn bedrijf als kunstenaar maak en produceer ik kunst en dat verkoop ik weer.

 

Hoe ben je je business gestart?

Hiervoor had ik 10 jaar lang een ander bedrijf in de cosmetica. Ik ben gestart als visagist in 2005 en dat is helemaal uitgegroeid tot een intermediair uitzendbureau in de cosmetica branche. In de breedste zin van het woord. Dat was een groot bedrijf geworden maar ik was daar mee begonnen als creatieveling. Natuurlijk wilde ik ook wel directeur zijn van een groot bedrijf en dat is uiteindelijk ook gebeurd. Alleen toen vond ik het niet leuk meer, het toen ging alleen nog maar over geld en alle leuke dingen waren voor mij wel weg. In juni 2014 ben ik met sabbatical gegaan, toen ben ik uitgekocht en toen dacht ik: ik ga kunstenaar worden. Welke kant ik dan precies op wilde wist ik toen nog niet.

Deze business ben ik gestart door heel veel te schetsen en tekenen. Ik ben wel echt een ondernemer in hart en nieren, ik weet hoe belangrijk het is om je calculaties op orde te hebben. Ik ben denk ik wel, als je me vergelijkt me andere kunstenaars, veel meer ondernemersgezind.

 

Hoe heb je je business laten groeien?

Ik heb heel veel mee gewerkt aan interviews met verschillende mensen, connecties maken. Mensen spreken, ingangen zoeken naar allerlei mogelijkheden om gezien te worden. Mijn werk moet je zien natuurlijk, om interesse erin te krijgen.

Ik ben nu nog steeds constant bezig om hele leuke samenwerkingen aan te gaan. De samenwerkingen worden steeds groter en interessanter. Ondertussen ben ik echt al inkoopvoorwaarden aan het instellen. Ik weet dat je grote samenwerkingen moet aangaan om de verkoop nog meer op te schalen.

Ik werk bijvoorbeeld samen met interieurzaken maar ook met galeries en meubelmerken.

 

Wat is jouw drijfveer?

Mijn allergrootste drijfveer is om nog betere kunst te maken.

Ik ben nu al heel blij met mijn werk en dat ik echt mijn eigen stijl heb gevonden, dat was echt een karwei om iets te vinden wat echt bij mij paste en lekker werkte. Maar ik wil echt nog beter worden, dat is echt mijn drijfveer.

 

Hoe ziet jouw dag eruit?

Ik heb 2 kleine kinderen, dus ik sta best wel vroeg op, elke dag om 06.30. Als mijn kinderen naar school zijn om 08.45/09.00 begint mijn dag. Het ligt een beetje aan de dag, ik ga werken aan een schilderij die al op de ezel staat of ik werk mijn to do list af, meestal maak ik mijn facturen zodat ik niet alles in een keer hoef te doen.

Ik ga ook naar de drukker om mijn werk te halen, om de 3 dagen doe ik bestellingen, facturen maken en prints halen. Ik varieer dus tussen de ezel, mijn bureau en het postkantoor.

 

Waar zie jij jezelf in een paar jaar?

Ik wil straks een aantal dames (assistentes) die met me werken en me helpen met marketing en product management. En ook dat ik verschillende galeries over de wereld bezoek met mijn werk. Nederland is best wel klein, mijn werk kan over de hele wereld verkocht worden. Over een paar jaar zie ik mezelf met mijn team over de wereld reizen, uitstapjes maken om mijn werk te promoten.

 

Waar heb je je succes aan te danken?

Door gaan, gewoon door gaan. Soms als dingen niet lukken moet je dat heel even neerleggen maar dan wel weer doorgaan. Ik ben nu 4 jaar bezig met kunst maken, na 2 jaar dacht ik oh ja deze stijl vind ik leuk. Afgelopen 1,5 jaar ben ik veel meer gaan verkopen en kan ik er ook echt van leven.

Je ziet het weleens met eettentjes die dan net open zijn en dan binnen een paar maanden weer weg zijn, als je dan vraagt wat er aan de hand was dan krijg je als antwoord het liep niet. Dan denk ik het liep niet? Het duurt 3 jaar voordat iets gaat lopen.

 

Is er ook weleens iets fout gegaan?

Ja de kleine dingetjes. Met mijn werk versturen dat ik vertrouw dat het met de post allemaal goed gaat met het versturen, maar dat gaat zo vaak fout. Ondertussen moet ik het zo goed inpakken, zodat het hopelijk wel goed aankomt bij de klant.

Ik heb er wel van geleerd dat ik echt moet investeren in heel goed verpakkingsmateriaal.

 

Herinner je je een moment waarop je dacht: Yes! Het is me gelukt?

Vorig jaar was Fred van Leer bij me geweest, hij kwam bij me langs omdat hij werk van mij wilde hebben voor in zijn nieuwe huis. Hij had dat live gefilmd via facebook en Instagram, de volgende dag stroomden de bestellingen echt binnen.

Toen dacht ik echt zie je nou dat mensen mijn werk wel echt heel leuk vinden, ik moet alleen het juiste publiek vinden.

 

Waar haal jij je girlpower vandaan?

Ik ben zo opgevoed, mijn moeder heeft altijd gezegd je hebt geen vent nodig. Dat neem ik maar al te letterlijk, die heb ik dus ook niet.
Ik kan alles, als iemand anders het kan, dan kan ik het ook. Als ik specifiek iets niet kan, dan kan ik daar altijd iemand voor vragen. Ik ben dan ook allergisch voor vrouwen die zeggen dat moet ik even overleggen met … (vriendje/man).

 

Wat voor advies zou je andere Girlbosses in spé willen geven?

Hoe jij het doet, hoe jij het voor ogen hebt, is misschien anders dan iemand anders het voor ogen heeft. Maar je moet je niet door andere mensen laten tegen houden. Als jij een idee hebt die nog niemand heeft, dan moet je echt bij jezelf blijven dat maakt je bedrijf uniek dat het vanuit jezelf komt.

Als je in je eentje een bedrijf begint, blijf dan heel dicht bij jezelf. Vertrouw erop dat de ideeën die je hebt, de manier waarop je de dingen wilt doen uniek zijn, echt bij jou horen en dat je het ook gewoon zo moet doen. Je moet niet veranderen omdat mensen andere ideeën hebben.

 

Cadeautje van Wendy

Van Wendy mogen we jullie iets super moois weggeven, ze geeft namelijk 1 kaarten set weg van 9 van haar schilderijen. Wil jij kans maken om deze kaarten set te krijgen? Mail dan naar: hello@wendybuiter.com zet in het onderwerp van de mail Girlboss en vertel waarom jij deze kaarten set wilt winnen. 

 Schrijf je hier in op de memberlist van Wendy, dan krijg je elke maand een artwork van haar.

Volg Wendy op Instagram en Facebook

 

Next weeks Girlboss
Volgende week weer een interview met een Dutch Girlboss. Wil je meer Girlboss inspiratie?
Word gratis lid van de ‘Dutch Girlboss community’ via Facebook.

Online Masterclass ‘ Meer Klanten via Instagram’
Wist je dat er in Nederland 4,1 miljoen Instagram gebruikers zijn?
Wil jij meer Klanten via Instagram? Wil jij meer volgers? Ben jij net gestart of wil je een eigen business starten? Dan is de online Masterclass ‘ Meer Klanten via Instagram’ echt wat voor jou. Schrijf je nu in.

”Together we will make a difference”